Mikro blog sayfalarına nadir de olsa bir kaç sitede rastlıyordum, bu uygulamayı yada eklentiyi artık adını siz ne koyarsanız çok beğeniyordum, nasıl yapıldığına dair hiç bir fikrim yoktu. Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm bir sayfaydı ta ki düne kadar. Daha önce bir kaç deneme yaptım ama tam olarak istediğim şekilde oluşturamamıştım. Mikro Blog sayfamızı eklenti kullanmadan adım adım hazırlayacağız. Yalnızca benim temanın aynısını kullanan arkadaşlar değil, wordpress sistemine sahip herkes adını mini blog olarak değiştirdiğim bu sayfayı çok kolay bir şekilde yapabilecekler.

Mikro veya mini blog nedir?

WordPress sitenizi uzun uzun yazılardan oluşan bir blog olduğunu düşünürsek bu da onun minisi örnekle anlatmak gerekirse twitter’da paylaştığınız kısa yazılar gibi düşünebilirsiniz. Canlı canlı görmek için üst menüde Mini Blog yazısını tıklayıp gözatabilirsiniz.

Mini blog nasıl kullanılır?

Bir sonra ki adımda nasıl yapılır kısmını iyice kavradıktan sonra, yeni bir kategori oluşturuyorsunuz, bu kategoriye de mini bloğunuzun ismini veriyorsunuz. Ben bu kategorimin adını Mini Blog yaptım. Sonrasında normal yazı ekler gibi, yazı ekle kısmında başlığınızı ve kısa yazınızı ekleyip bu yazıyı oluşturmuş olduğunuz kategoriye atayarak yayınlıyoruz. Yazdığımız tüm kısa yazılarımız, mini blog sayfamızda sıralı bir şekilde en yeniden en eskiye doğru sıralanıyor.

WordPress mini blog nasıl yapılır?

WordPress sitenizin tema klasöründe(genelde ana dizinde bulunur) category.php dosyasını kopyalayıp farklı bir isimle kaydediyoruz. Eğer category.php dosyasını bulamadıysanız temanız bu dosya farklı şablon isimlerinde bulunabilir, örneğin tam-sayfa.php veya tam-boy.php yada kategori.php gibi örnekleri çoğaltabiliriz.

Kopyalamış olduğumuz category.php dosyasının ismini mini-blog.php olarak değiştirin.(farklı bir isim de koyabilirsiniz. Daha sonra mini-blog.php dosyasını notepad++ veya benzeri bir programla açın bu dosyanın en üst kısmında bulunan; Template Name kısmını aşağıda ki gibi değiştirin.

/*

Template Name: Mini Blog

*/

Dosyayı eğer notepad++ ile açtıysanız Template Name kısmı yeşil renkle görünür.

Ardından bu dosya içinde bulunan fazladan sorguya neden olabilecek istemediğimiz alanları içerik kısmı hariç komple silin.

İçerik kısmı aşağıda belirttiğim kodların arasında kalan renklendirdiğim kısmıdır.

<?php while ( have_posts() ) : the_post(); ?>
BU KISMA MİNİ BLOG KODLARIMIZ GELECEK
<?php endwhile; ?>

Yukarıda kodda işaretli olan kısma gelecek mini blog kodlarımız aşağıdaki gibidir.[sociallocker id=4715]

<div class="konu">
<div class="divitir">
<span class="divitirtime"><b>#<?php the_title(''); ?></b><i> adlı yazı <?php echo human_time_diff(get_the_time('U'), current_time('timestamp')); ?> önce yazılmıştır.</i></span>
</div>
<div class="divitirprofil">
<a href="#"><?php echo get_avatar( get_the_author_email(), '45' ); ?></a>
</div>
<div class="divitiricerik"><?php the_content('...');?></div>
<div style="clear:both;"></div>
</div>

[/sociallocker]Şimdi de temamızda bulunan function.php dosyasını açalım php açılış tagı ile (<?php) kapanış tagı arasına (?>) aşağıda ki fonksiyon kodumuzu yerleştirelim.[sociallocker id=4715]

 function excludeCategory($query)
{
    if($query->is_home)
    $query->set('cat','-720');
    return $query;
}
add_filter('pre_get_posts', 'excludeCategory');

[/sociallocker]Yukarıda ki fonksiyonu açıklayalım; bu sizin mini blog kategorinize eklediğiniz yazıların normal tekil yazılarınız arasında görünmemesini sağlar. Bunu yapabilmek için oluşturduğunuz mini blog kategorisinin ID numarasını kodun içerisinde bulunan işaretli satırda ki 720 rakamnının yerine yazmanız gerekiyor.

ID kategori adını öğrenmek için WordPress admin panelinizde Yazıları ardından Kategorilere girerek oluşturduğunuz mini blog kategorisinin üzerine maus ile gelin ve ekranınızın en altında ID=720 gibi bir rakam belirecek işte bu rakamı yukarıda ki kodda bulunan 720 rakamı ile değiştirin.

Kategorimizi gizledik sıra geldi görsellik kısmına temanızda bulunan style.css kodunu notepad ++ ile açın ve en alta aşağıdaki css kodlarını ilave edin.

.divitirtime {
 font-size: 0.8em;
 float: right;
 padding-right: 2px;
 color: #e74c3c;
 }
.divitir {
 padding: 5px;
 font-size: 14px;
 line-height: 20px;
 }
.divitirbilgi {
 font-size: 12px;
 padding-bottom: 20px;
 border-bottom-style: solid;
 border-bottom-width: 1px;
 border-bottom-color: #E8E8E8;
 }
.divitirid {
 float: left;
 font-size: 13px;
 font-weight: bold;
 padding: 0 0 10px 10px;
}
.konu:hover {
 background-color: rgba(231, 76, 60, 0.15);
  -webkit-border-radius: 4px;
 border-radius: 4px;
 
}
.divitirprofil {
 float: left;
 padding: 0px 8px 3px 0px;
 margin-left: 12px;
 margin-top: 2px;
}
.divitirprofil img {
 -webkit-border-radius: 4px;
 border-radius: 4px;
box-shadow: 0px 0px 6px 2px rgba(119, 119, 119, 0.75);
-moz-box-shadow: 0px 0px 6px 2px rgba(119, 119, 119, 0.75);
-webkit-box-shadow: 0px 0px 6px 2px rgba(119, 119, 119, 0.75);
}

Son olarak eğer mini bloğunuzu kullanıcılara açarsanız onların paylaşımlarında da kendi gravatar resimleri gözükmektedir.

İlk kısa yazınızı yazabilirsiniz. Yapmayan arkadaşlar yorum atarak sorabilirler.