Son dönemlerde oldukça sık duyduğumuz vegan ve veganlığı birçok kişi merak ediyor. Kısa tanım olarak hayvansal ürünleri reddetme, her türlü hayvani yiyecek, içecek ve giyecekten uzaklaşma olarak tanımlanır. Fakat bunun yanında veganlığın çok uzak olmasa da bir geçmişi vardır. Şimdi veganlığın nasıl ve kimler tarafından ortaya koyulan bir görüş olduğunu ve tam olarak veganlık ne demektir onu öğrenelim.

Vegan Kelimesi Nereden Gelmektedir.

1944 yılında ‘’Vegan Toplum’’ adlı bir topluluk kuran Donald Watson İngilizce sebzeler anlamın gelen ‘’vegatables’’ kelimesinden vegan sözcüğünü türetmiş ve kullanmıştır. Kendi tanımı ile et, balık, kümes hayvanları, yumurta, bal, hayvansal ürün ve türevlerini dışlayıp bitkisel ürünleri ile yaşamayı ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari mamullerin alternatifi bulunup kullanılmasını veganlık olarak tanımlar. Türkçede ise arşivlerde ilk görülen vegan kelimesi 1990 yılında Milliyet gazetesinin bir haberidir.

Veganlık Tam Olarak Ne Demektir

Donald Watson’ın kurduğu topluluk zamanla dünyaya yayıldı. Basit tanım ile hayvansal tüm gıdalardan uzak durmak olarak bilinse de veganlık sadece bu değildir. Vegan hayatı seçen kişi yiyecekleri dışında giydiği ürünlerin yapımında hayvanlardan elde edilen deri, kürk, kemik, ipek gibi maddelerin kullanılmadığı ürünleri seçer. Bunların yanında veganlar hayvanların tutulduğu, eğlence amaçlı sergilendiği ya da yarıştırıldığı hiçbir sirk, deve ya da boğa güreşi, at yarışı gibi etkinliklere katılmayı reddederler. Geniş tanımıyla veganlık bir yaşam biçimidir.

Veganlar Ne Yer Ne Yemez

Artık az çok veganların et ve hayvani gıdaları tüketmediğini biliyoruz. Peki dünyamızın genelinde yiyeceklerin çoğu hayvani gıdalardan oluştuğuna göre bu insanlar nasıl besleniyor. Örnekler vererek bu konuyu daha iyi öğrenelim. Hayvani bir gıda olan inek sütü yerine soya sütü içiyorlar. Yine inek ya da koyun peyniri yerine tofu ya da soya sütünden yapılmış peynir yerler. Tavuk yumurtası yerine nişastalı kabak ve patates karışımını tercih ederler. Çoğu kişi vazgeçilmez ve lezzetli olan koyun ya da inek yoğurdu yerine ise veganlar maya ile soya sütünden yapılmış yoğurt tercih etmektedir.

Vegan yaşam tarzını seçmiş bireyler için hayvansal gıdalar yerine her zaman bitkiler aleminden bir alternatif yiyecek bulanabilir. Dünyada giderek yaygınlaşan vegan yaşam biçimine restoranlarda ayak uydurarak bu kişiler için özel menü çıkarmaktadır.

Veganlık Sağlıklı Mıdır?

Bütün bunlardan sonra akıllara gelen en önemli soru ise Vegan olmak ve vegan yaşam biçiminde yaşamak sağlıklı mıdır? Bu sorunun cevabı kişilerin anatomik yapısı, yaşı ve ne tükettiğine göre değişir. Çünkü temel olarak bitki temelli beslenmek gayet vücut için sağlıklı olduğu bilinmektedir. Fakat yapılan araştırmalar sonucu eğer dikkat edilmezse vegan tipi beslenmenin kalsiyum, protein, B12 ve D vitamini eksikliklere yol açtığı gözlenmiştir. Dengeli bir vegan beslenmenin ise sağlık için gayet iyi olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Ayrıca artık tek tip veganlığın olmadığı ve birçok veganlık çeşidi olduğuna söyleyelim.

Kaynak: https://garanti-bahis.com/