Merhaba sevgili hobici dostlarım..

Balık tutmak öncelikle sevda işidir, bu sevdaya gönül veren doğa düşkünü arkadaşlarım önce yaptığımız hobiyi bilinçli bir şekilde doğaya zarar vermeden doğal  ortamı bozmadan yapmamız gereklidir, gerçi günümüz şartlarında bunu yapan uygulayan kalmadı özellikle trofe avcılar (kaçak ağcılar) avlanma alanındaki balık neslini tüketip yok olmasına sebep oluyor. Neyse geçelim asıl konumuza benim balık sevdam tatlısu kıyı balıkçılığı bildiklerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Adım adım Balık Tutma Sanatı

Balık tutulabilecek mevsimler

Tercihen bir mevsim yoktur aslında ama en iyi zamanları nisan aylarının ilk başlarında tatlısu kıyı balıkçılğının en verimli zamanlarıdır. Nisan ayının verimli olması sebebi balık yumurta dökmeyi bitirir kıyıya yakın kumluk alanda sersem şekilde dolaşmasından dolayı tercih edilir. (yalnız yumurtasını halen dökmedi ise ki karnından anlaşılır yumurtası olup olmadığı belirgin bir şekilde suya tekrar bırakmanızı tavsiye ederim ilerleyen yıllarda sizler için daha bol balık demektir) Yumurtasını döken bu balıklar dediğim gibi kumluk alanda yada toprağın bol olduğu alanda suyun orta yüzeyinde hatta bazen üst kısmına yakın yüzerler bu yüzden olta stoper derinliğini 50 cm ile 150 cm arasında tutmak en faydalısıdır kıyı durumuna göre(cm) ayarlanabilir

Bu mevsimde daha çok çıkan balık türleri Karadeniz bölgesi barajlarında Marmara Ereğli’si barajlarında,

ALABALIK –ÇAY BALIĞI(GÖKÇENAZ)-YAYIN-TURNA AKBALIK TATLI SU LEVREĞİ Ve bir çok tatlı su balığı türü tutulabilir.

Mayıs aylarına doğru balık kendisine gelip daha çok kendisini güvende olabileceği ortamlara derinlere kıyıdan biraz uzak taşlı kumlu yerlere çeker bu yüzden olta derinliği 150 cm 100 cm arasında tutulabilir.

Şimdi hobiciler sazan balığı neden yazılı değil derseniz sazan balığının zamanı yeri suyu pek olmaz sürekli dip balığıdır ve yalnız gece yada sabaha karşı avlanmak için yüzeye yakın yerlere çıkar tutmak biraz ustalık ister bunu başka bir konu olarak ilerleyen zamanlarda paylaşacağım.

Benim şimdiki anlattığım bilgiler acemi hobiciler için güzel bir hafta sonu geçirmeleri için paylaşılmış bilgiler.

Haziran ve bundan sonraki gelen sıcak aylarda aynı mayıs ayında olduğu gibi balığın yerleri değişmez fakat  temmuzdan sonra balıklar özellikler alabalık türleri kıyıdan çok uzaklaşır 10 ile 25 metre arasında soğuk kısıma geceler havanın çok sıcak geçmesinden dolayı soğuk sulara çekilirler.

KIŞ aylarında ise balık tutmak aslında bir hayli zordur balık çok nazlıdır ve nerede gezdiği pek belli olmaz ama genelde yuva yaptıkları taş oyuklarda toprak altında yada büyük bir ağaç kavuğunda yatarlar. Kış aylarında kıyı balıkçılığı tavsiye etmem

Bu ekosistem mevsim normalleri altında hep aynı dır benim tavsiyem kendinize her zaman mayıs aylarıdır.

ZAMAN SAAT ÖNEMLİ

Balık tutmanın en önemli zamanı sabah gün doğarken ki bu en iyi zamandır sebebi herkes iyi bilir sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür demişler ki gerçekten bu böyledir bizzat kendim çoğu kez şahit oldum ve bu güneş doğduktan 1 saat sonra durum zayıflamaya başlar rutin haline döner.

Sizlere tavsiyem o sabah güneşinde göldeki balıkların hareketleri izlemek tutmaktan fazla haz verir…

Öğle molası hayvanların tabiatında da aynı biz insanlar gibi beslenme saatleri vardır öğle saatlerinde balık bir kez daha canlanır göl üzerinde bu fazla sürmez yarım saatlik bir kıpırtıdan sonra tuttunuz tuttunuz sonrası, haliyle rutin olacaktır ki ben hep yemek yerken oltama balık vurur ben aç kalırım tavsiyem yemeğiniz sandviç olsun.

Akşam paydos saati

Akşam saatleri bir balıkçı için şu son yemi de takayım giderim demesidir nedeni ise balık akşam saatlerinde rutin halinden biraz daha fazla oltaya gelmesidir bu durum 2 saat civarında şekil alır o yüzden elinizi çabuk tutup evdekileri aç bırakmayın.

RAST GELE …

Konularımız kendi içinde konular halinde sıralı biçimde yer alacaktır sevgili hobiciler.