Cam sileceklerinin keşfi bir kadın sayesinde olmuştur. Tramvayda elleriyle arabanın ön camlarını silen adamı görüp bunu kolaylaştırmanın yollarını düşünmüş ve cam silecekleri bu sayede keşfedilmiştir. 1920 yılından sonra ise cam silecekleri birçok arabada kullanılmaya başlandı ve aslında bu icat sürücüler için işlevi büyük bir rahatlık oldu. Şu anda sadece arabalarda değil uzay gemilerinde bile cam silecekleri bulunuyor.

Cam Silecekleri Hangi Maddeler ile Yapılıyor?

Cam sileceklerinin üzerinde kauçuk bir bıçak bulunuyor. O bıçağı elde edebilmek için işçiler kauçuğu makineler yardımı ile ince tanecik haline getirerek üstünde toz halindeki karbonu ekliyorlar böylece birbirlerine karışmaları sağlanıyor.

Cam Sileceklerinin Yapım Aşamaları

Birkaç saat geçtikten sonra işçiler karışımdaki kauçuğu alarak ısı makinesine gönderiyor. Daha sonra buradan çıkan doğal kauçuk çubuklar sentetik çubuklarla karışmak üzere başka bir makineye giriyor. Oluşan kauçuk şerit tuz banyosunda soğutulduktan sonra kesiliyor. Kesilen çubuk ise iki tane ayrı çubuğa bölünüyor. Böylece cam sileceklerinin genel yapısı oluşuyor. Oluşan şeritler sürtünmeyi azaltmak için grafik spreyinden geçiyor ve kurutulmaya bırakılıyor. Kauçuk çok yumuşak bir maddedir dolayısıyla tutulması zordur.

Bu yüzden işçiler kauçukları kendi elleriyle montaj makinesine koyuyor. Bu şerit ise sileceğin şeklini korumasını sağlıyor. Daha sonra çelik bobin bıçakları sayesinde cam sileceklerini silecek kolu ile birleştirilmesini sağlayan köşebentler oluşturuluyor. Bu sayede eğimli cam üzerinde çalışabilecekleri bir şekil verilmesi sağlanıyor. Oluşan köşebentler bir boya kabına batırıldıktan daha sonra 2 kere daha aşınmalarını engellemek için siyah boya kabını konuluyor.

Oluşan Köşebentlerin Birleştirilmesi ile Biten Silecekler

En küçük köşebentlerden başlayarak üst üste dizilen sileceklerin son aşaması oluşturuluyor. Tüm malzemeler son montaj için bir makineye giriyor ve silecekler makine ile tam 8 yerden tutuluyor. Bu da sileceğin bıçak boyunca eşit basınç uygularken tam hareket etmesini ve böylece her tarafın eşit temizlenmesini sağlıyor. Silecekler tamamlandıktan sonra ikişer ikişer makineden çıkıyor ve işçilerin ellerine bırakılıyor. İşçiler makineleri test ederek sürtünmenin miktarını ve dayanıklılığını ölçüyorlar.

Silecekler Olmasaydı Ne Olurdu?

Sileceklerin bir milyondan fazla ömrü vardır ve arabalar için en önemli parçalardan biridir. Silecekler olmasaydı sürücüler yağışlı havalarda araba sürmekte zorlanacak ve kaza sayıları, trafik artacaktı. Fakat böyle bir icat sayesinde bu zorluğun olması engellendi.

Kaynak: lavivabettv.club