Kalp, yaşamımız için en temel organımızdır. Göğüs boşluğu içerisinde akciğerlerin arasında bulunur. En temel işlevi ise günde yaklaşık 10.000 litre kanı tüm organlara dakikalık vuruş tempolarıyla pompalamaktır. Bir insanın kalbinin büyüklüğü, yaklaşık olarak yumruğunun büyüklüğü kadardır. İçi boş bir kas yapısına sahiptir.

Kalbin Yapısı Nasıldır?

Kalp; korucu zar, damarlar, kapakçıklar, kaslar, kaygan sıvı ve sinirlerden meydana gelir. Dört bölüme ayrılmıştır. Bunlar;

  • Sağ kulakçık
  • Sol kulakçık
  • Sağ karıncık
  • Sol karıncık

Üstteki odacıklar kulakçık, alttaki odacıklar karıncıktır. 4 adet de kalp kapağı bulunur. Kalp kapakları, kan akışını doğru yönlendirmeye yarar. Her kalp atışı ile açılıp kapanırlar.

Kan Damarları Nelerdir?

Kalp, tek başına yaklaşık yumruk büyüklüğünde olan ancak yaşamın tüm faaliyetlerinin de kendisine bağlı olduğu hayati öneme sahip organdır. Kalpte 3 tip kan damarı bulur. Kan damarlarının görevi ise vücuda kan taşımayı sağlamaktır. Bunlar;

Atardamar: insanın en büyük damarıdır. Tüm vücuda oksijenli kanı taşımakla görevlidir. Kalbin sol karıncığından gelir.

Toplardamar: kanı vücutta dolaştıktan sonra yeniden kalbe getirmekten sorumlu damardır.

Kılcal damar: kanı hücrelere götürüp, atardamarları ve toplardamarları birbirine bağlayan damardır.

Tüm bu damar tipleri de kalbin sağlıklı bir işleyiş gerçekleştirmesi için oldukça önemlidir. Herhangi birindeki tıkanıklık sağlık problemlerine hatta yaşamın sona ermesine sebep olabilir.

Kalp Nasıl Çalışır?

Kalbin, kendisine has bir çalışma sistemi vardır. Bu sistem kan ve sinirlerden oluşur. Sürekli kasılıp gevşeyerek çalışır. Yumruğunuzu sıkıp hafif bırakmak gibi bir durumla çalışır. İnsan vücudu tıpkı bir makine gibi işleyişe sahiptir. Her organın çalışma stili ve bir düzeni vardır.

Kalbin de tıpkı diğer organlar gibi çalışma düzeni vardır. Kalbin sağ karıncığında kirli kan atardamarı aracılığıyla çıkar ve kılcal damar ile karbondioksit bırakılıp oksijen alınır. Akciğer toplardamarı ise temiz kanı alır. Temiz kan oksijen ile yüklenerek sol kulakçığa getirilir. Buradan da sol karıncığa iletilir ve aort aracılığıyla tüm organ ve dokulara pompalanır. Doku ve organlarda oluşan kirli maddeler tekrar sağ kulakçığa getirilir ve döngü yeniden başlar.

Kalp Rahatsızlıkları

Her organda olduğu gibi kalpte de rahatsızlıklar olabilir. Bunların bazıları doğuştan gelir, bazıları genetiktir, bazıları ise sonradan oluşur. En bilinen kalp rahatsızlıkları şunlardır:

  • Doğuştan gelen kalp rahatsızlığı
  • Koroner arter hastalığı
  • Ritim bozukluğu
  • Kalp karıncıklarının genişlemesi
  • Kalp kas tabakasının oksijensiz kalması
  • Kalp yetmezliği

Bu hastalıkların derecesine göre tedavi edilebilir olanları da mevcuttur, hayat boyu ilaçla ve dikkatle o hastalıkla yaşamak durumu da mevcuttur.

Kalbi Koruma Yolları

Her organımız gibi kalbimiz de bizim dikkat edip korumak zorunda olduğumuz organımızdır. Kalbi sonradan oluşabilecek rahatsızlıklardan korumak için elbette bazı önlemler alabiliriz. En başında sağlıklı beslenme gelmektedir.

Meyve sebze tüketimi, balık gibi lifli gıdaların tüketimi çok önemlidir. Hazır gıdalar, meyve suları, aşırı yağlı yiyecekler ise kalbin temel düşmanıdır. Ayrıca spor da oldukça önemlidir. Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Stres de kalbin en büyük düşmanıdır.

Kaynakça

Lavivabet (2022, Jan 5). Lavivabet Giriş 2022 Adres Güncellemesi. https://lavivabet.girisadresi.biz/