Laptop (dizüstü bilgisayar) masaüstü bilgisayarların küçük ve taşınabilir halidir. Laptoplar dışarıdan bakıldığında genellikle ekran ve klavyeden oluşmaktadır. Laptopun masaüstü bilgisayardan farklarından birisi, parçalarının (hoparlör, monitör, fare, klavye) hepsinin bir arada olmasıdır. Bu farkından dolayı laptop, masaüstü bilgisayara göre daha kullanışlıdır. Günümüzde laptop taşınabilirliği ve kullanım alanı açısından dolayı masaüstüne göre daha fazla tercih edilmektedir.

Laptopun İçerisinde Neler Var

Laptopun içerisinde masaüstünde de olduğu gibi, klavyenin alt kısmında laviva, anakart ve batarya, genellikle sağ tarafında dvd writer, sol veya sağ tarafında ya da her iki tarafında usb girişi, batarya girişi bulunmaktadır. Bu girişler laptopların markasına göre değişmektedir. Anakartın üzerinde ise bağlı bulunan ram, işlemci, ekran kartı, bilgisayarı soğutmak için fan, hard disk, SSD, ses ve görüntü donanımları, anakarta verilmesi gereken güç için batarya ile bağlantı kısımları vardır.

Laptopun Çalışma Aşaması

Öncelikle kullanılmakta olan laptopun kapağı doksan derece açılır. Dizüstü bilgisayarın konulduğu alanın sabit, geniş ve düşmeyecek bir yer olduğundan emin olunur. Sonrasında laptopta şarj yoksa kablosu bilgisayara takılmalı, güç düğmesine basılarak açılmalıdır. Güç düğmesine bastıktan sonra anakarta giden bu düğme bataryanın etkileşime geçmesini sağlar ve anakarta güç verir.

Anakarta gelen güç diğer donanımlara dağıtılır ve sistemde bir hata yoksa ekran kartı monitöre görüntüyü verir. Gelen görüntüde ilk olarak laptopun markasına ait logo slogan gibi görüntüler görünür. Bu görüntünün altında bilgisayar kurulumuyla ilgili bir mesaj ve sistem biosuna (donanım ve yazılım arası köprü) giriş için bir tuşa basılması yazısı yazar. Bu aşamada bir tuşa basılmasına gerek yoktur.

Eğer bir tuşa bastıysanız, klavyenizdeki ESC tuşuna basarak veya güç düğmesine üç ila dört saniye basılı tutarsanız çıkış yapabilirsiniz. Sonraki gelen görüntü ise işletim sistemine ait bir logo olur. Logo göründükten birkaç saniye sonra giriş yapma ekranı gelir. Kullanıcı şifreniz varsa şifrenizi girip yoksa şifrenizi girmeden giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra size ait olan bir görüntü gelir. Bu kısma teknik olarak masaüstü denir. Bundan sonrası normal bir masaüstü bilgisayar kullanıcısının yaptığı işlemlerle aynı şekilde devam eder.