Bildiğiniz üzere hep tecrübe ettiğim bildiğimden emin olduğum konuları paylaşıyorum. Bu yazının yayım tarihinden iki gün önce siteme Rapid SSL Sertifikası aldım. Bu yazımda sırasıyla SSL Serfifikası kurulumu ve nedir ne işe yarar konusunda bir takım bilgiler vermeyi amaçlıyorum.

SSL Sertifikası

SSL Sertifikası

SSL sertifikası internet siteniz ile barındığı sunucu arasında transfer edilen veriyi şifreleyerek güvene alan bir hizmettir.

Kurulumu gerçekleştirdikten sonra sitemin bir sayfasında bağlantımın yeşil olmadığını görünce bu sayfa neden böyle acaba diye araştırmaya koyulduğumda o sayfada kırık bir resim farkettim, resmin bağlantısını güncellediğimde o sayfayı da ziyaret ettiğimde bağlantımın güvenli olduğunu ve adres çubuğunda site linkimin tekrar yeşile döndüğünü gözlemledim, demek ki bu konularda da işe yarıyormuş.

En önemlisi en azından benim alma nedenim Google son yaptığı seo güncellemesinde ssl sertifikası bulunduran sitelere eşek değilim ya bir kıyak yaparız size diyor.

SSL Sertifikası nasıl kurulur?

Aslında bu işlemi hizmet aldığınızda minnak bir ek ücret karşılığında kurulumu gerçekleştiriyorlar. Daha önce böyle bir deneyiminiz olmadıysa önerdiğim yoldur. SSL Sertifikanızın kurulabilmesi için dinamik ip adresine sahip olmalısınız. Herhangi bir SSL Sertifikası satın almadan önce mutlaka dinamik ip özelliğinin sitenizde olup olmadığını kontrol edin, yoksa edinin. Tüm bu işlemler yarım saatten fazla sürmez. Çalıştığınız hosting firması tamamdır biz hallettik dediklerinde sitenizi ziyaret edin kilit ikonlu yeşil https:// yazısını muhtemelen göremeyeceksiniz. Çünkü sizin de yapmanız gereken değişiklikler var.

WordPress İçin SSL Sertifikası

Öncelikle ayarlardan site adresinizi http:// ile başlayan kısmını https:// olarak düzeltin. Bu işlemi yaptığınızda sitenizin admin panelini yeşil adres çubuğu ile gezinebilirsiniz ancak sitenizin anasayfasına baktığınızda halen yeşil olmadığını göreceksiniz.

Sunucunuza bağlanıp .htaccess dosyasına aşağıdaki kodu kendi sitenize göre düzenleyerek ekleyip güncelleyin. Kodu nereye eklediğinizin bir önemi yok ben en sona ekledim.

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} !=443
RewriteRule ^ https://okandiyebiri.com%{REQUEST_URI} [NS,R,L]

Anasayfanız artık yeşil olarak açılıyor olmalı eğer öyle değilse tarayıcınızın önbelleğini ve sitenizde önbellek eklentisi kullanıyorsanız onun da önbelleğini temizleyerek sayfanızı yenileyin.

Hala yeşil olmayan sayfalarınız olabilir. Eğer menünüze özel bağlantılar eklediyseniz,

http://okandiyebiri.com/orumcekoyun-mor-mobil-temasi/

şeklinde olan linkinizi http: kısmını silerek yani;

//okandiyebiri.com/orumcekoyun-mor-mobil-temasi/

şeklinde kaydedin.

Eğer sitenizde çalışmayan javascript ve css kodlarınızdan ötürü kaymalar meydana geldiyse, temanızın header kısmında da muhtemelen http:// şeklinde çağrılan dosyalar mevcuttur. Bunları da örneğin şu şekildeyken;

<link rel='https://api.w.org/' href='https://okandiyebiri.com/wp-json/' />

aşağıdaki gibi http: kısmını silerek

<link rel='https://api.w.org/' href='//okandiyebiri.com/wp-json/' />

düzenleyin.

Özel Scriptlerde SSL

Emin olun WordPress‘ten daha kolay aslında wordpress’te bahsettiğim tüm işlemleri hemen hemen bunda da uygulamanız gerekiyor.

Yöntem 1

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Yöntem 2

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} !=443
RewriteRule ^ https://www.siteismi.com%{REQUEST_URI} [NS,R,L]

Yöntem 3 Subdomainleri de yönlendirmek isterseniz;

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 443
RewriteRule ^.*$ http://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.*)$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://%1/$1 [R=301,L]