1881 yılında Japon ve Hollandalı bilim adamları cd’yi icat etti. Cd milyonlarca veriyi üzerinde saklayarak o zamanlarda şirketlerde, stüdyolarda, evde, her yerde istediğimiz veriyi saklayabilme imkanı bularak kolaylık sağlanmış oldu.

Cd Nasıl Yapılır?

Cd’ler son derece temiz ortamda yapılıyor. Cd’ler orijinal cam disklerden yapılır. Öncelikle seçilmiş bilgiyle dolu olan cam disk lazer ışını ile kopyalanır. Bilgi aktarıldıktan sonra iki kimyasal boya olan astar ve resim uygulanır. Uygulandıktan sonra hassas bir şekilde yerinden alınır ve kurumaya bırakılır. Bilgi artık diske kazınmıştır. Daha sonra ince nikel kaplamayı uygulamaya başlarız. Bu süreçten sonra ilk kopya ortaya çıkmış olur.

Asitle kazınan cam 70 dakika boyunca kimyasal bir solüsyona daldırılır. Bu ilk kopya yapılır ve bu kopya ile diğer örneklerin yapılması sağlanır. Oluşan bu kalıp kopya daha sonra fazlalık atık maddeler kullanılarak istenilen şekilde damga verilmesi sağlanır. İlk kalıbı bir teknisyen alır ve üstündeki koruyucu bandı soyar. Görsel incelemeden sonra ilk örnek baskılama yerine giderek hassasça cd şeklini alabileceği kalıplara yerleştirilir.

CD Diskler Nelerden Yapılır?

Diskler özel bir plastik olan polikarbonattan yapılır. Kalıp kapanır ve sıvı polikarbonat metal kalıba enjekte edilir. Hazır olduğunda küçük sert yeri saydam disk şeklindedir. Disk artık Cd Çaların okunması için hazır hale getirilmiştir. Robot bir kol diski yerinden kaldırarak desteye yerleştirir. Diski metal ile kaplamak çok kısa ve basit bir işlemdir. Plastik diski çok ince aliminyum kaplama ile kaplamaktan ibarettir bu işlem.

Fabrikada Bir Günde Kaç Disk Üretilir?

Tamamen otomatik işleyen bir fabrikada bir günde ortalama 100 bin disk üretilebilir. Diskin yüzeyini koruyabilmek önemlidir. Bu yüzden ipeksi görünümü de vermek için vernik atılır. Ultraviyole ışınlar verniği çok kısa sürede kurutur. 70 tane disk 60 saniyede süsleyerek güzelleştirilir. Ana yüzeyde tamamlandıktan sonra paketlenmek için ayrılırlar. İşte cd yapımı bu kadar basittir. Eğer cd’ler bulunmasaydı verileri bir araya toplamak kısa yoldan iletmek çok zor olacaktı ve gelişimini sürdüremediği için şu anda cd’nin gelişimiyle olmuş birçok icat daha bulunmamış olacaktı.

Kaynak: https://bahisduragi.net/