En basit com uzantılı site kurulumu
Basitçe ücretli sağlam bir siteye sahip olabilmek için kafa karıştıran terimlerden uzak kalarak en yalın haliyle dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Com uzantılı site açmak için domain (web adresi) satın almak gerekiyor. İşinizi sağlama almak için hostunuzu (alanınızı) da ücretsiz değil ücretli bir host almanız gerekiyor. Bu şu demek ücretli bir domaini ücretsiz bir hosta da bağlayabilirsiniz. Ancak ücretsiz olduğundan bazı kısıtlamalar işinizi zorlaştırabilir daha da ileri gidersek ücretsiz hostun kapanması veya ara ara kapanmasın sizin sağlıklı bir yayın yapabilmenize engel olur, kısacası onlarca makaleniz emekleriniz içerikleriniz heba olur. Host içeriklerinizi barındıracağınız yerin genel adıdır. Hostunuzun kaliteli istikrar sağlamış bu alanda kendini ispatlamış yerlerden seçmeniz gerekmektedir. Host alırken yada araştırırken kesinlikle webmaster forumlarında ”hangi host firmasından host almalıyım” gibi konular açmayın. Genellikle basit ve oturmamış kalitesiz host sahipleri bu konu altına atlayıp, ”ben xxx firmasını kullanıyorum hiç sorun yaşamadım” diyerek kendi sahibi oldukları host firmalarının reklamlarını sanki sadece birer müşterisiymişler gibi reklam yaparak sizi yanıltabiliyorlar.
Host alırken neye dikkat etmek gerekir ?
- Google da host diye arama yaptığınızda zaten en kaliteliler genellikle en başta çıkar googledan iyi referans mı olur. İlk izleniminiz böyle olsun. Çünkü host firmaları host kelimesinde en üst sıralara çıkmak için ciddi seo çalışmaları yapıyor ve ciddi paralar harcıyorlar. İşine önem vermeyen insan bu denli paralar ödemez değil mi.
- Bu host firmalarının sitelerini ziyaret edip, destek hattı olup olmadığını inceleyin. Eğer yeniyseniz bu işte çok işiniz düşecek arayıp ulaşamadığınızda yada siteleri üzerinden online olarak yazışamadığınızda bu işten soğuyabilirsiniz.
- Hostun özelliklerini inceleyin. Bunu incelerken, ilk olarak ne sitesi kuracağınızı kafanızda çoktan kurgulamış olmanız gerekir. Aldığınız hostun özelliklerine göre yayın yapmak yerine, yapacağınız yayına göre host kurmak en mantıklısıdır.
- Örneğin bir video sitesi kurulacaksa ve bu videolar komple hostta barınacaksa, disk alanına yani sitenizin hafıza kapasitesine dikkat etmelisiniz. Bir diğer önemli husus ise aylık trafiktir. Sitenizi bir ay içerisinde ziyaret edecek olacak ziyaretçilerinizin video izlerken yaptığı toplam veri transferi sizin tahmininize göre diyelim ki 3 gb ise bunu göz önünde bulundurmak gerekir. Ortada site yok, bunu nasıl tahmin edebiliriz peki, tabi ki edemeyiz. Bir varsayım da bulunabiliriz ancak ilerleyen zamanlarda 3gb lık aylık trafik yeterliyken bir yıl sonra sitenizin kazandığı popülariteden dolayı yetmeyebilir bu durumda hostçunuzla görüşerek bu limiti yükseltebilirsiniz. Yükseltmezseniz ne olur, otuz günlük sürede siz 15. günde bu limiti doldurduysanız siteniz son onbeş gün kapalı kalır. Bu da ziyaretçileriniz için olumsuz etkiye ve ziyaretçi kaybına yol açar.
- Diğer izlenimiz kesinlikle ücret olmalıdır çok pahalı bir host çok iyidir anlamına gelmez. Çok ucuz bir host da çok kötüdür anlamına gelmez, aylıktan ziyade yıllık alın böyle daha ucaza gelir. Fiyat ve özellikleridiğer host siteleri ile kıysalayın.
Domain alırken nelere dikkat etmeli?
Başlığımızı her ne kadar ”com uzantılı site nasıl açılır” şeklinde attıysak da .net, .org, .com.tr, .tv gibi farklı uzantılarla oluşturmak mümkün. Domainde dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlar;
- Akılda kalıcı olmalı,
- Site içeriği ile alakalı olmalı,
- Kısa olmalı,
- Bir marka değeri veya marka olabilecek düzeyde olmalı.
Domanimizin pr değeri olup olmadığını kontrol edin. Sizden önce başkaları kullanmış ve çok iyi yerlere gelmiş olabilir yada aksine google ban yemiş olabilir.
Domain ile hostunuzu aynı yerden alın, zaten acemiyken birde host ve domaini birbirine bağlama zahmeti ile uğraşmayın aynı yerden alınca onlar zaten bu işlemi sizin yerinize yaparlar.
Hostumu ve domainimi aynı yerden aldım. Hiç bir kod bilgim yok nasıl site oluşturacağım?
Mail adresinize gelen bilgilerden yada direk satın alma işlemini gerçekleştirdiğiniz host firmanızdan giriş yaparak sitenizin sunucusuna bağlanmak için kullanacağınız bilgileri, cpanel kullanıcı adı ve şifrelerini görebilirsiniz.
Tarayıcınıza site adresinizin sonuna /cpanel yazarak cpanelinize erişebilirsiniz.
Örnek: okandiyebiri.com/cpanel gibi
Giriş yaptıktan sonra ilk açılan sayfada en alta indiğinizde aşağıdaki gibi bir bölüm ile karşılaşırsınız.
Resimde de gördüğünüz gibi wordPress dışında ihtiyacınıza göre bir çok yazılımı bir kaç adımda hiç bir kod bilgisi gerektirmeden kurulumu gerçekleştirebilirisniz.
Sorularınızı aklınıza takılanları sorabilirsiniz.
bilgilendirme için tşkler. gayet açıklayıcı olmuş