Darbeli matkaplar, duvar, tahta, metal ve taş gibi yüzeyleri delmek için kullanılır. Şarjlı ve elektrikli olabilen darbeli matkaplar, darbe uygulayarak zeminleri delebilmek için özelleşmiş bir motor sistemiyle çalışırlar. Tetik anahtarına basıldığında bu motor çalışır ve dakikada 270 tur dönebilecek kadar güçlüdür. Motorun dönüşü hemen birinci dişliye aktarılır. Bu küçük dişliden sonra daha büyük bir dişliye aktarılır ve en son olarak da matkap ucuna iletilir.

İletilen güç yalnızca matkap ucunu döndürür. Motorun darbeli ayarında çalışması için öncelikle hareket ayırıcıyı darbe moduna getirmeliyiz. Hareket ayırıcının yer değiştirmesi, delikli tabakayı da hareket ettirir. Bu hareket, motorun ucunu ikinci dişlinin hizasına getirir. Bu sayede birbirine bakan iki adet darbe mekanizması üst üste biner. Darbe mekanizmasının bu parçaları, eğik üretilmiş dişlerinin yardımıyla dönerken birbirinin üstünden seker ve darbeye sebep olur. Bu darbe hareketi, dakikada 43 bine kadar ulaşabilir.

Böylece matkap, delmesi zor bir yüzeyin bile derinliklerine doğru ilerler. Matkap ucu, bıçak gibi keskindir, darbe ve dönme hareketini aynı anda yapar. Etrafındaki kıvrımlı çukurlar sayesinde ise oluşan kazı artıklarını yüzeye çıkartır. Ve bütün bu aşamaların sonunda darbeli matkap, delmesi zor zeminleri çatlak bile oluşturmadan kolaylıkla deler. İnsanı uzun uğraşlardan kurtaran bu pratik el aletinin parçalarını bilmek de çalışmasını anlamak için önemlidir.

Darbeli Matkap Parçaları

Darbeli matkabın birkaç ana parçası vardır. Bunlar; tetik anahtarı, darbe hareket ayırıcısı, elektrik motoru, ilk ve ikinci dişli ve matkap ucudur.

Darbeli Matkap Ne Zaman Kullanılır?

Zarar vermek istemediğiniz yüzeylerde kusursuz delikler açmak istediğinizde, gücünüzün yetmeyeceği kadar sert yüzeyleri delmeniz gerektiğinde ve işi olabildiğince hızlı bitirmeye çalıştığınızda darbeli matkaplar ile çalışabilirsiniz. Ayrıca çatlama riski olan yüzeylerde delik açmak için de darbeli matkaplar tercih edilmelidir.

Darbeli Matkabı Nasıl Kullanırım?

İlk olarak kendinize ve çalışma alanınıza uygun bir matkap seçin. Ardından bu matkabı uygulayacağınız yüzeyi belirleyerek o yüzey için ayrılmış ucu takın. Matkap ucunu kıvrımlı yerinin bitimine kadar takmanız en güvenlisidir. Bu adımdan sonra matkabınız kullanıma hazır oluyor. Uygulayacağınız yüzeye işaret koyduktan sonra tetiğe basıp matkabı çalıştırın ve deleceğiniz yere bastırın. Deliğiniz zamanla ortaya çıkıp derinleşecektir.

Kaynak: https://songiris.net/