Site içeriğini korumak için neler yapılır, sitemizin kopyalanmasını nasıl engelleriz, rss, feed akışını bot yapan kurnazlara nasıl engellerim ? gibi sorulara cevap niteliğinde yazımı dikkatlice okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Sitelerimize harcadığımız emeğin zayi olmaması için nasıl önlemler alınmalı, bu önlemlerin artıları ve eksileri her şeyi konuşacağız.
Site içeriği neden korunmalıdır?
İnternette belli başlı kelimelerde arama yaptığımızda yüzlerce binlerce sayfayla karşılaşırız ve bu sayfaların birbiri ile içerik bakımından neredeyse aynı olduğunu görürüz. Peki yazının asıl sahibi kimdir? Kimden kopyalayıp çalmıştır. Eğer ilk yazan kişi, birazdan sayacağımız önlemlerin hiç birini almadıysa, üzülerek söylemeliyim ki bunca rekabetin olduğu sanal bir ortamda sanırım karşılaştığı durumu hak etmiştir. Ben size kısa kısa en etkili “eşeği sağlam kazığa bağlayıp sonra Allah’a emanet etmekten” bahsedeceğim. Zira çalınan her içerik bazen ilk yazan kişiden daha fazla ilgi görmektedir. Google ilk yazanın sen olduğun kısmıyla pek ilgilenmiyor. Bu da, yazıyı asıl siz yazmanıza rağmen size kopya içerik muamelesi yapıp sıralamalarda geriye atma, spam muamelesi görme gibi olaylarla karşı karşıya bırakıyor, genel olarak nedenler bunlardır diyebiliriz.
Siteden kopyalanan her içeriğin altına otomatik o sayfanın adresi eklensin
Bu önlemimiz ziyaretçi herhangi bir yazımızı kopyalandığında iki satırlık bir yazı bile olsa fark etmeksizin, kopyaladığın metnin altına otomatik olarak; hangi sayfadan kopyalandıysa o sayfanın tam adresini Kaynak: http://okandiyebiri.com/makale-yazi şeklinde link atar. Evet bu çalınmayı engellemez ancak dikkatsiz bir hırsız üstün körü bir kopyalama yapmışsa ve sizde kodun içindeki “Kaynak:” yazısını abartıp dikkat çekecek kadar daha başka uzun bir yazı yazmadıysanız, bol bol backlink kazanacak bu işin kaymağını yiyen yine siz olacaksınız.
Aşağıda ki kodu sitenizde <head> … </head> taglarının arasına ekleyin. WordPresste temanızın header.php sayfasında yine aynı tagların arasına ekleyin. Mantığını daha iyi anlamak için sitemde bir yazı kopyalayıp başka bir yere yapıştırarak deneme yapabilirsiniz.
<script type="text/javascript"> function addLink() { var body_element = document.getElementsByTagName('body')[0]; var selection; selection = window.getSelection(); var pagelink = "<br /><br /> Kaynak : <a href='"+document.location.href+"'>"+document.location.href+"</a><br />"; // var copytext = selection + pagelink; var newdiv = document.createElement('div'); newdiv.style.position='absolute'; newdiv.style.left='-99999px'; body_element.appendChild(newdiv); newdiv.innerHTML = copytext; selection.selectAllChildren(newdiv); window.setTimeout(function() { body_element.removeChild(newdiv); },0); } document.oncopy = addLink; </script>
Yazılarım kopyalanmasın (metin seçmeyi engellemek)
Yazıların kopyalanmasını engellemek için js ler kullanılmakta, ancak tarayıcıların js ayarı kapılarak bu yöntem etkisiz hale getirilebiliyor. İnternetten araştırıp bulabilirsiniz. Benim bu konuda vereceğim kod js değil css dir. Aşağıda ki sitenizin style.css dosyasında en altına yapıştırabilirisiniz. WordPress sistemlerde de sorunsuz çalışmaktadır. İçerik çalınmasını %100 engelleyemese de yeni bitme hackerim olum ben diyenleri epey uğraştıracaktır.
body { -moz-user-select: none; -khtml-user-select: none; -webkit-user-select: none; -o-user-select: none; -ms-user-select: none; -user-select: none; }
Feed/Rss akışının gözükmesini engellemek
Bir sitenin rss’si açıksa o siteden çok kolay bir şekilde makale çekilebilir. Hatta bot yapılıp seri halde günlük otomatik olarak bile çekebilir. Sizin aylarca yazdığınız yazıları başkaları Rssnizden faydalanarak yapacağı hazır bir bot veya eklentiyle birkaç dakikada komple kendi sunucusuna çekebilir. Çözümünü yalnızca WordPress için biliyorum. Aşağıda ki kodu temanızın functions.php dosyasında ?> işaretinin altına ekleyebilirsiniz. Bu kod ile şu sayfaların erişimini engellemiş olacaksınız. Sitenizin sonuna artık feed, rss yazdığınızda rss gözükmeyecek onun yerine bir uyarıyla karşılaşacaklar. Hata yazısını kod içeriğinden değiştirebilirsiniz. Aşağıda ki kodda hata mesajı Hırsız mısın olum sen! yazan kısımdır.
<?php function fb_disable_feed() { wp_die( __('Hırsız mısın olum sen!') ); } add_action('do_feed', 'fb_disable_feed', 1); add_action('do_feed_rdf', 'fb_disable_feed', 1); add_action('do_feed_rss', 'fb_disable_feed', 1); add_action('do_feed_rss2', 'fb_disable_feed', 1); add_action('do_feed_atom', 'fb_disable_feed', 1); ?>
Yazıları sertifikalandırma DMCA kullanımı
Yukarıda verilen tüm önlemleri aldınız, ancak hala yazılarınız çalınıyor mu? Bu son işlemden sonra artık çalınsa da bunu engelleyebileceksiniz. www.dmca.com sitesi, siteniz için ekstra bir koruma sağlar alanında en iyisi diyebilirim. Ziyaret ettiğiniz sitelerde DMCA logosu görüyorsanız, o siteden kopyalama yapacağınız zaman iki kere on kere düşünün. DMCA çalınan içerikleri anında tesbit ediyor ve mail ile site sahibini delilleriyle birlikte bilgilendiriyor, emek hırsızlığı yapan siteyi ise şikayet edebilme yeteneğine sahip, ücretsiz kullanımda belli bir miktarda linkinizi koruma altına alabiliyorsunuz. Pro üyelikte ise böyle bir sınır yok.
Dmca’ya nasıl üye olunur?
Üyelik bilgilerinizi girerken dikkat etmeniz gereken en önemli faktör devamlı kullandığınız gerçek bir e-mail adresi yazmak. Sistem işini yapabilmek için, sitenize bir kod (dmca logosu) eklemenizi istiyor. Bu logonun boyutlarını renklerini tasarımınıza uygun bir şekilde ayarlamanıza da olanak sağlıyor.
İçeriğim çalınmış mı nasıl anlarım?
Copyspace bu işin ehli, üye dahi olmadan, http://copyscape.com/ adresini ziyaret ettiğinizde karşınıza çıkan kutucuğa, çalındığından şüphe ettiğiniz içeriğinizin linkini yazarak, hangi siteler aynı içeriği kullanmış yüzde kaç oranında çalınmış detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Daha sonra bu sitelerin iletişim bölümünden yöneticilerine ulaşıp, güzel bir dille malum yazıların kaldırılmasını rica edebilirsiniz. Eğer ciddi ve nazikçe bir üslup kullanırsanız. Kişi sizin kararlılığınıza ikna olursa zaten kopyaladığı içeriği kaldıracaktır. Umarım işinize yarar.
Bol özgün makaleler dilerim.
Merhaba, çok güzel bir yazı olmuş. Müsaadenizle birkaç soru sormak istiyorum:
1. DMCA pro üyelikte sınırsız link koruma var, dediğiniz kısmı biraz açmanız mümkün mü?
2. DMCA pro üyelikte kaç site veya blog ekleme hakkımız var?
Teşekkür ederim.
Merhaba değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
1- Sitenizin her sayfası kendine özel bir link yapısı ile meydana gelir sınırsızlık bu sayfaların sayısıyla alakalıdır.
2-Bu konuda tam bir bilgim olmamakla beraber ek bir ücret karşılığında farklı alan adlarına da hizmet verdiklerini düşünüyorum.
A.selam eklentisiz bilmiyorum, ancak çalışması gerekirdi bunun da.
Eklenti ile yapmak isterseniz. Asıl amacı sitenizi hızlandırmak olan Speed Booster Pack eklentisini kurun ve ayarlardan “Remove all rss feed links”i işaretleyin.
Selam,
Feed beslemesi engellem wp 4.1 de çalışmadı, başka bir kod var mı bildiğiniz?
Sorunuzun ardından bir yıl geçmiş ancak yine de cevaplayım. Başka bir kod yok wordpres sürümünü bu kodu ekleyebilmekten ziyade güvenlik açığı oluşmaması için, mutlaka guncellemelisiniz.